már
22

 A spanyol főváros autóbusz szolgáltatója az EMT Madrid. Ahogy az minden világvárosban működik (kivéve itthon) felszállás az első ajtónál jegyérvényesítéssel, vagy annak hiányában a sofőrnél vehetünk egyet. Szerencsére itt szigorúan veszik a jegyek ellenőrzését.

Egyszer valaki gyorsabban akart haladni nálunk, és gyakorlatilag egyszerre dugtuk be a jegyet az érvényesítőbe, mire a jegyünk kisípolt, hogy nem jó, persze ezt mi nem vettük észre és helyetfoglaltunk. A sofőr hátra is szólt, hogy menjünk csak vissza, mert nem stimmel valami. Az elektronikus rendszernek köszönhetően könnyen vissza tudta ellenőrizni, hogy még van 2 utazás hátra a gyűjtőnkből.

Madridban majdnem 200 nappali buszjárat közlekedik és 24 éjszakai járat, melyek mindegyike a Plaza de Cibellesről indul és a külvárosokba mennek. A buszok színe piros-fehér vagy világoskék-fehér, az összes alacsonypadlós kivitelű, így könnyű a le- és fel be- és kiszállás.

A menetrendek sajnos borzalmasak. Nincsenek kiírva a megállók, csak városrészek illetve a nagyobb utak ahol mennek a buszok. A menetidőről ne is beszéljünk, mert azt se fogjuk megtudni. Tételes indulási időpontok nincsenek megadva, mindössze annyi, hogy mikor indul az első és utolsó jármű hétköznap és hétvégén, valamint reggel, napközben és este milyen sűrűséggel járnak megközelítőleg.

Külvárosba mentünk és jobbnak láttuk, ha busszal megyünk a metrótól. A 77-es járatra esett a választásunk, csak az ment arra a részre. A megállóban a következő fogadott minket: Szombaton a buszok 6-20 között kb. 11-17 percenként közlekednek. Ennek olyan hatása van, mintha a sofőr döntené el mikor akar majd indulni. MIndenesetre érdekes.

Mivel viszonylag ritkán járnak a buszok, ezért meglehetősen zsúfoltak. Működik egy GPS-es forgalom figyelő rendszer, mely segítségével egy SMS küldéssel lekérhető, hogy az adott állomásra, mely kódja minden megállóra ki van írva mikorra érkezik, így könnyebben tervezhető az utazás. Ráadásul az www.emtmadrid.es oldalon is megnézhető a legközelebbi busz érkezése, valamint nagyon jó tervező programot is találhatunk rajta.

A bejegyzés trackback címe:

https://projectmadrid.blog.hu/api/trackback/id/tr551847296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása