már
9

Mivel az idő sürget, eléggé gondolkodóba estünk, hogy mi is legyen: laptopot nem akarunk magunkal cipelni a nagy sétálásokkor, viszont jó ha a szállodában azért nálunk van, de nem éri meg nekünk a €10-15-t a wifi naponta. T-Mobile mobilnet van a telefonon, a magentás pedig viszonylag olcsó külföldi roaming internet terén (60 Ft / 100kbyte), ráadásul a mobilkészülék egy Android, amivel álom a wardrivingolás (ingyenes wifi keresés), tehát on-the-go nem lesz probléma.

De mi a helyzet a szállodai szobában?

Androidra (és iPhone-ra, Windows Mobile-ra...stb.) létezik az ún. PDANet alkalmazás. A dolog lényege, hogy modemet varázsol a telefonunkból. Egy alkalmazást kell telepíteni a laptop operációs rendszerére (OSX vagy Win) és egyet a mobilra. Megy mint a karikacsapás; legalábbis az Android vs. OSX és Windows 7 tökéletesen működik. Életben nem valósítottam meg ilyen könnyen tetheringet két készülék közt, ráadásul a program ingyenes, ha nem https oldalakat akarunk bögészni.

A "roaming-blog" viccesebb része maga az ára, ugyanis hiába lehet 60 FT-ért 3 képet (kb. 100KB így összesen) is még nézhető minőségben megosztani a neten a twitter segítségével (Twidroid), ha a laptopon az opera turbo módja (+ nincs kép és flash) sem képes a blog.hu oldalát 200KB alatt behozni, ráadásul teszi ezt csigalassan (kikapcsolva semmi gond, de akkor majd 600KB-ot tölt be az oldal). Laptopot egyébként nem is vinnénk, de a blog.hu bejegyzéseket az Android böngészője segítségével nem lehet szerkeszteni, meg akkor már nem árt ha van vész esetére, vagy ha mákunk lesz pl a szálloda lobby-jában.

A google.com/gwt/n szolgáltatását hívtam segítségül, de persze pont a bejelentkező részt nem sikerült átkódolnia, így ez is kilőve :(

Akkor térjünk az árra: egy blog.hu blogbejegyzést kb. 1MB alatt nem úszunk meg, ezt azt jelenti, hogy külföldön roamingolva csak egy blogbejegyzés megírása kb. 360 Ft-unkba fog kerülni ha ügyesen kezeljük a stop gombot és szerencsénk van! Kicsit sok... Akkor már írok tweeteket vagy befizetem a szállodai wifit.

A dolog csak rondítja az a tény, hogy a WordPressre létezik Androidos (meg gondolom iPhone-os) kliens amivel egyszerű és olcsó a bejegyzések létrehozása / szerkesztése a saját wordpress oldalunkon. ÉS akkor még a Tumblr-ről nem is beszéltem. Késő bánat, legközelebb okosabbak leszünk.

Mindez tavaly sem volt másképp és csak az volt a ProjectUSA esetében a szerencsénk, hogy találtunk ingyenes wifit a szálloda környékén, illetve nem sjanáltuk azt a $15-t rá.

Meglátjuk, hogy lesz szerencsénk Madridban a blogolással. Minden esetre tényleg elszomorító, hogy egy fejlett mobilböngészővel sem lehet a blog.hu-s bejegyzéseket szerkeszteni, ráadásul nincs optimalizált változata (én nem találtam meg).

Egyébként ahogy már útitársam is írta, nézzünk utána az országban elérhető szolgáltatók kedvezményeinek.

Amit ajánlok az élőben blogoló turistáknak:
 - wardriving (ingyenes wifi-keresés)
 - használjanak Wordpress vagy Tumblr-t, mint blogmotor
 - használják ki a Twitter adta lehetőségeket (Twitter és blogmotor (pl. Tumblr) linkelése)

Android-os turistáknak ajánlott App-ek a teljesség igénye nélkül:
 - Twitter: Twidroid / Seesmic. Twidroid képes lekicsinyíteni a mobillal készített képeket, amit könnyen kitweetelhetünk a Seesmic-ről nem tudom.
 - Tumblr: aTumble
 - Tethering (telefon, mint modem): PDANet
 - Netforgalom figyelése: NetCounter és NetMeter
 - Fényképező: CameraZoom Fx

A bejegyzés trackback címe:

https://projectmadrid.blog.hu/api/trackback/id/tr441826940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása